Apa Jinis Sampel Mengaruhi Asil Tes COVID-19?

2020-09-02


Nalika Organisasi Kesehatan Dunia (WHO) saiki nyaranake swab nasofaring kanggo tes COVID-19, ana sawetara jinis sampel lan swab sing beda sing bisa digunakake kanggo tes diagnostik. Iki kalebu:

  • Gosok irung (nang irung)
  • Gosok nasofaring (jero njerone irung, tekan mburi tenggorokan)
  • Gosok orofaring (tenggorokan, liwat cangkem)
  • Salira
  • Sputum (dahak)

Malah kanggo wong sing duwe infeksi COVID-19 sing dikonfirmasi, virus kasebut ora bisa ditemokake ing situs-situs kasebut, dadi pitakonan sing paling akurat.

covid-19 samples for diagnostic tests
 

Sampel Sing Paling Cocog Kanggo Tes COVID-19?

Nalika isih isih awal banget kanggo jawaban sing pasti babagan jinis sampel sing ngidini asil tes sing paling akurat, pre-print 19 Mei analisis meta saka 11 panliten nemokake yen tes sputum paling efektif, ngenali 71% kasus positif .1Amarga saben 757 pasien sing melu analisis duwe diagnosis COVID-19 sing dikonfirmasi, iki tegese tes sampel sputum isih ora kejawab 29% kasus.

Apa Sputum?

Sputum, utawa dahak, minangka zat lendir sing disekresi dening sel ing saluran napas ngisor saluran pernapasan. Sampeyan bisa entuk conto sputum kanthi batuk kanthi kuat menyang wadhah.

Analisis meta nuduhake swab nasofaring yaiku sing kaping loro paling akurat kanthi tingkat positivitas 54%. Gosok orofaring paling ora akurat kanthi tingkat positip 43%.

Panaliten tanggal 26 Mei, sing ora kalebu ing analisis meta, nemokake yen swab hidung meh padha bisa ndeteksi virus kaya swab nasofaring.2

Makna Iki Kanggo Sampeyan

Pancen angel banget supaya akeh wong njupuk tes diagnostik sing mbutuhake conto sing nyeri kaya swab nasofaring. Sampel sputum - sing bisa diklumpukake kanthi batuk lan ngidoni - ora krasa lara lan gampang disedhiyakake. Ngerti manawa panelitian nuduhake conto sputum COVID-19 tes kalebu salah sawijining sing paling akurat yaiku luwih disengkuyung kanggo mikirake opsi kasebut yen sampeyan kudu dites.

Riset Tambahan

Analisis peraturan sing diterbitake dening ilmuwan ing Laboratorium Genomik Klinis Rutgers ngevaluasi efektifitas tes diagnostik COVID-19 nggunakake macem-macem conto lan jinis swab. Nggunakake 30 conto sing dikonfirmasi positif kanggo COVID-19, para ilmuwan nemokake 100% swab nasofaring negesake asil positif kasebut. Dheweke uga nemokake yen sampel salira sing dikoleksi dhewe kabeh setuju karo asil tes nasofaring.3Paling ora siji panaliten liyane uga nemokake yen tes saliva menehi asil sing padha karo swab nasofaring.4

Sepira Akurat Tes COVID-19?

Akurasi tes COVID-19 bakal gumantung, paling ora, kanggo tes tartamtu sing digunakake. Ing Amerika Serikat, paling tes langsung kanggo virus nggunakake teknik laboratorium sing diaranirt-PCR, miturut teori, bisa ndeteksi malah sawetara virus ing sampel. Nanging, sensitivitas lan kekhususan bakal beda-beda miturut tes tartamtu sing digunakake lan jinis swab sing diwenehake.5

Sensitivitas vs. Kekhususan

  • Sensitivitasyaiku persentase wong sing kena infeksi sing pancen nuduhake asil tes positif.
  • Kekhususanyaiku persentase wong singorakena infeksi sing bener nuduhake asil tes negatif.

Penelitian awal cilik kanggo individu sing pungkasane didiagnosis COVID-19 nemokake yen 11%6nganti 30%7ing wiwitane salah dites negatif, sanajan nuduhake gejala.

Untunge, tes sing saiki kasedhiya ing A.S. kudu luwih apik. NxTAG CoV Extended Panel Assay, sing nampa wewenang panggunaan darurat saka FDA ing wulan Maret, kayata, nuduhake conto positif palsu lan negatif palsu, nuduhake sensitivitas 97,8% lan spesifisitas 100%.8Tes iki nggunakake conto swab nasofaring.

Tembung Saka Banget

Ora kabeh tes swab COVID-19 padha. Penelitian nuduhake manawa swab nasofaring luwih becik tinimbang swab tenggorokan. Tes sputum bisa uga luwih apik. Nanging, yen pusat pengujian lokal mung menehi swab tenggorokan, aja nganti lunga. Sawetara informasi luwih apik tinimbang ora ana.

Amarga ora ana tes sing sampurna, coba asil tes negatif nganggo gandum. Yen sampeyan lara, ngisolasi awakmu supaya bisa nginfeksi wong liya yen asil sampeyan salah.